Vinkit juhlien järjestämiseen

Oikean juoman valinta voi olla avainasemassa sopivan juhlatunnelman luomisessa. Oikein valittu viini täydentää ruokaa, nostaa esiin erilaisia makuja ja luo tapahtuman luonteeseen sopivan ilmapiirin. Kun suunnittelet juhlaa tai muuta tilaisuutta, on muutamia seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon viinien valinnassa.


Juhlien luonne tai teema: suunnitteletko hillityn eleganttia tunnelmaa, vai onko kyseessä suuret pidot, joissa tärkeää on hyvien makujen lisäksi helppous? Samppanja on upea aloitus juhlavalle tilaisuudelle, mutta pääset pitkälle valitsemalla laadukkaan ja kohtuuhintaisen alkumaljan, kuten esimerkiksi crémantin. Jos kyseessä on tapahtuma, jossa tarjoillaan eri ruokavalioille sopivaa ruokaa buffet-pöydästä, on usein jouhevaa valita viinipari, jossa on helposti lähestyttävät puna- ja valkoviini, jotka ovat myös hyvin yhdistettävissä monentyyppiselle ruoalle. Huomaa, että kierrekorkki helpottaa usein tapahtuman tarjoilua, joten muista kurkata viinin suljentatyyppi. Istuvalle illalliselle kannattaa käydä menu huolella läpi ja saat Bottlescoutsilta viiniehdotuksia juuri niille herkuille, joita olet listalle valinnut.


Vieraat ja makumieltymykset: seuraava askel on ottaa huomioon vieraat ja heidän makumieltymyksensä. On huomaavaista tarjota vaihtoehtoja sekä punaviinin että valkoviinin ystäville. Muista myös tarjota alkoholittomia vaihtoehtoja niille, jotka eivät juo alkoholia.


Yhdistäminen ruoan kanssa: mikäli tarjoilet ruokaa, harkitse viinien ja ruokien yhdistämistä ajatuksella. Helpointa on ajatella, että punaviini sopii hyvin punaisen lihan kanssa, ja vaaleat viinit, kuten Riesling tai Chardonnay, sopivat puolestaan paremmin kala- ja kanaruokien kanssa. Olemme pyrkineet helpottamaan viinin ja ruoan paritusta verkkosivustollamme niin, että voit valita hieman tarkemmin erityyppisille ruoille viinivaihtoehtoja. Tutustu niihin etusivun valikossa ”ruoka ja viini”. Voit aina kääntyä myös asiakaspalvelumme puoleen, niin löydämme varmasti ne täydellisimmät makuparit tilaisuuteesi.


Sesongin mukaisuus: suosittelemaan miettimään viinit myös vuodenajan mukaan. Esimerkiksi kevyet ja raikkaat valkoviinit, kuten Willm Alsace Cuvée Meli-Melo ja Oé le Chardonnay, sopivat hyvin kesäjuhliin, kun taas täyteläisemmät punaviinit, kuten Catena Paraje Altamira Malbec tai Gotim Bru, voivat olla täydellisiä talvi-illan illallisia varten.


Määrä: Arvioi vieraidesi määrä ja hanki riittävästi viiniä. Yleinen ohje on lasillinen viiniä per henkilö tunnissa. Yhdestä 70 cl:n viinipullosta saat viisi lasillista viiniä. Muista myös tarjota muita juomia, kuten vettä ja virvoitusjuomia.


Budjetti: pidä mielessä budjettisi ja etsi laadukkaita viinejä sinulle sopivaan hintaan. Hyviä vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokista, joten voit löytää erinomaisia viinejä, jotka sopivat tarpeeseesi.


Varaudu erikoisruokavalioihin: huomioi myös erikoisruokavaliot, kuten gluteenittomuus tai vegaanisuus. Tiesithän, että kaikki viinit eivät sovi vegaanista ruokavaliota noudattaville vieraille? Löydät Bottlescoutsin valikoimasta viinejä, joita ei ole kirkastettu eläinperäisillä ainesosilla. Tiedustele lisää asiakaspalvelustamme!


Tarjoilulämpötila: muista tarjoilla viinit oikeassa lämpötilassa. Valkoviinit tarjoillaan yleensä viileinä, mikä auttaa korostamaan niiden raikkautta ja hedelmäisiä piirteitä. Optimaaliset tarjoilulämpötilat vaihtelevat hieman viinityypin ja tyylin mukaan, mutta yleisesti ottaen:

Kuiva valkoviini: tarjoillaan yleensä noin 8-12 °C lämpötilassa. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi Sauvignon Blanc, Chardonnay ja Pinot Grigio.
Aromikas valkoviini: Tietyt valkoviinit, kuten Riesling ja Gewürztraminer, jotka ovat tunnettuja voimakkaista hedelmäisistä ja kukkaisista tuoksuistaan, voidaan tarjoilla hieman viileämpinä, noin 7-10 °C:ssa.
Kuohuviinit ja samppanjat: Nämä viinit tarjoillaan yleensä hyvin viileinä, noin 5-8 °C:ssa, mikä auttaa säilyttämään niiden kuplivan ja raikkaan luonteen. Jäähdytä kuohuviinit jääkaapissa viimeistään 2 tuntia ennen tarjoilua.
On tärkeää muistaa, että liian kylmä tai liian lämmin tarjoilulämpötila voi vaikuttaa viinin makuun ja aromiin. Valkoviinin liian kylmä tarjoilu voi tukahduttaa sen makuja ja aromia, kun taas liian lämmin tarjoilu voi tehdä siitä raskaamman ja tylsän. Siksi on suositeltavaa säilyttää valkoviinit jääkaapissa ja ottaa ne sieltä hieman ennen tarjoilua, jos ne ovat olleet pitkään kylmässä.


Punaviineillä on myös omat optimaaliset tarjoilulämpötilansa, jotka voivat vaihdella viinityypin, tyylin ja persoonallisuuden mukaan. Yleisesti ottaen:
Kevyemmät punaviinit: kevyemmät punaviinit, kuten Pinot Noir ja Gamay, tarjoillaan yleensä hieman viileämpinä, noin 12-14 °C:ssa. Tämä auttaa säilyttämään niiden raikkauden ja hedelmäiset piirteet.
Keskitäyteläiset punaviinit: monet punaviinit, kuten Merlot ja Zinfandel, sopivat parhaiten tarjoiltaviksi hieman viileämpinä kuin huoneenlämpö. Optimaalinen tarjoilulämpötila näille on noin 15-18 °C.
Täyteläiset punaviinit: täyteläisemmät punaviinit, kuten Cabernet Sauvignon ja Syrah, nautitaan yleensä hieman lämpimämpinä. Optimaalinen tarjoilulämpötila näille viineille on noin 18-20 °C.
On tärkeää huomata, että liian lämmin tarjoilulämpötila voi korostaa alkoholin poltetta ja tanniinien karvautta punaviinissä, kun taas liian viileä tarjoilulämpötila voi tukahduttaa sen makuja ja aromia. Siksi on suositeltavaa säilyttää punaviinit hieman viileässä ja ottaa ne esille noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jos ne ovat olleet pitkään viileässä.

Entäs se jälkiruoka? Mikäli tarjoilet jälkiruokaa, harkitse myös makeiden viinien, kuten jälkiruokaviinien tai kuohuviinien, tarjoamista. Tutustu valikoimaan täällä!


Kokonaisuudessaan juhlien viinivalintojen tulisi olla hauska ja luova prosessi, joka lisää juhlatunnelmaa ja tekee tilaisuudesta ikimuistoisen. Haluamme näillä vinkeillä varmistaa, että sinulla on mukavaa juhlia suunnitellessasi, vieraasi nauttivat juhlasta täysin siemauksin ja viinit kruunaavat tilaisuuden. Tärkeintä on yhdessäolo ja iloinen tunnelma, joten älä stressaa liikaa viinivalinnoista (me autamme sinua mielellämme!) vaan nauti juhlasta yhdessä vieraidesi kanssa. Kippis!

Kuva Andrew Knechel 


Näytä kaikki