Viiniharvinaisuuksia Saksan parhailta viinitarhoilta!

Saksa tuottaa tänä päivänä maailmaan parhaisiin lukeutuvia huippuviinejä.

Vaalea Riesling on Saksan tunnetuin lajike vastaten 25%:sta maan viljelypinta-alasta. Tunnetuimpia Riesling-alueita on klassinen Moselin jokilaakso, jonka kevyt ja raikas tyyli tulee karun liuskekivisestä maaperästä ja suhteellisen viileästä ilmastosta. Moselin Rieslingien mineraalinen jäntevyys vaatii Bottlescoutsin viiniasiantuntijan, Kim Moliisin, mukaan lähes aina pienen makeuden, jotta viinien tasapaino on täydellistä. Moselin tyyli on vastustamattoman kepeä ja aromikas, ja alueen Rieslingit ovat kesäajan parasta nautittavaa myös mausteisen ruuan kyytipoikana (esimerkiksi Kaakkois-Aasian chilit, lime, ruokosokeri ja kalakastikkeet).

Käsityötä Moselista – Weingut Loersch

Keski-Moselissa, Leiwen-kylässä viinejään tuottaa Alexander Loersch, jonka palkitut viinit ovat nousseet Saksan eliittiin. Trittenheimer Apotheke on tilan tärkein ”Grand Cru” -tarha, jonka rinteellä syntyy todellisia taideteoksia. Moselin viljelijät tekevät erittäin raskasta käsityötä ja näiden viinimaailman sankareiden viinit ovat laatuunsa nähden hyvin maltillisesti hinnoiteltuja.

Alexander Loersch Trittenheimer Apotheken jyrkällä tarhalla

Rheingaun klassikkoalue tunnetaan kuivista, jäntevistä valkoviineistään

Rheingau on historiallisesti merkittävä alue etenkin Rieslingin viljelylle. Alueen maaperä vaihtelee eri tarhojen välillä suuresti. Kvartsiitti, liuskekivi, lössi ja kalkkikivi tuottavat kaikki hieman erilaista viiniä Rheingaun etelään viettävillä rinteillä. Rheingau tunnetaan nykyään erityisesti kuivista ja viiltävän jäntevistä, ryhdikkäistä viineistään, joilla on huikea kypsytyspotentiaali.

Weingut Peter Jakob Kühn – Biodynaamisen tuotannon edelläkävijä

Bottlescoutsin maahantuonnissa on Rheingaun supertähti, viinitalo Peter Jakob Kühn, jonka biodynaaminen täydellisyydentavoittelu maistuu sen harmonisissa viineissä. Tilakokonaisuuden hyvinvointia vaalivaa taloa luotsaa humaani älykkö Peter Bernhard Kühn, isä Peter Jacobin ja äiti Angelan olessa tukena. Yli 200 vuotta vanha perhetila on hyvin arvostettu viineistään ja työstään luonnon varjelemiseksi. Syvä vastuullisuuden periaate maistuu myös viinien moniulotteisessa, maaperää ja kasvualuettaan ilmentävässä tyylissä.

Oestrich-kylän tarhoja aivan Rhein-joen tuntumassa
Peter Jakob Kühn Riesling Landgeflecht Doosberg
Landgeflecht Riesling 2020 (0,3 ha palsta)

Olemme saaneet myyntiimme pienet määrät talon hienoimpia Rieslingejä Sankt-Nikolaus ja Doosberg ”Grand Cru” -tarhoilta. Lisäksi ensimmäistä kertaa saimme myyntiimme muutaman pullon harvinaisia palstaviinejä samoilta tarhoilta. Sankt-Nikolaus-tarhan paras, 0,1 hehtaarin palsta ”Schlehdorn”, tuottaa muutama sata pulloa keräilyharvinaisuutta parhaina vuosina. Doosbergin tarhalta saimme palstaviinin ”Landgeflecht”, jonka pinta-ala on 0,3 hehtaaria. Nämä viinit vaativat aikaa ja maltillista kypsyttelyä hyvässä kellarissa.

Spätburgunder 2021, PJK

Upeiden Riesling-viinien ohella Peter Jakob Kühnin Spätburgunder (Pinot Noir) haastaa jopa Ranskan Burgundin parhaat punaviinit. Kahden pienen palstan rypäleistä tuotettua viiniä on tehty vain joitakin satoja pulloja ja saimme sitä 30 pulloa verkkokauppaamme myyntiin. Puhdasta silkkiä, vadelmaista kypsää marjaa ja hieman savua. Erinomainen kumppani paistetulle ankanrinnalle.

Pfalzin ikoninen perheyhtiö Bürklin-Wolf 

Wachenheimin kylässä, Pfalzin viinialueella sijaitseva Bürklin-Wolf on saksalaisen viinintuotannon ikoni; perheyhtiö, jonka viininviljelyn juuret ulottuvat aina 1500-luvulle asti. Edelleen perheomistuksessa ja Bettina Bürklin-von Guradzen luotsaamana, talo on siirtynyt kokonaan biodynaamiseen viljelyyn. Talon 85 hehtaarin tarhat sijaitsevat Pfalzin Mittelhaardtin tunnetuimpien kylien alueilla (Wachenheim, Forst, Deidesheim ja Ruppertsberg). Talon noudattaa omaa ”burgundilaista” luokittelua, jossa sen parhaat tarhaviinit on luokiteltu PC (Premier Cru) ja GC (Grand Cru) -luokkiin. Myynnissä on kaksi Grand Cru -tarhaviiniä Deidesheimin kuuluisasta kylästä: Hohenmorgen ja Langenmorgen. Näissä viineissä yhdistyy Pfalzin runsaan auringon antama runsaus ja parhaiden palstojen mineraalisuus. Kellaroi tai nauti nämä Rieslingit hienoimpien kalaruokien kanssa.

Bürklin-Wolfin etikettien visuaalisuus perinteisen arvokasta

Himoittu Salwey haastaa laadullaan Ranskan parhaat Burgundit

Eteläisen Badenin alueella, Rhein-jokilaakson itärannalla sijaitsee Kaiserstuhlin viinialue, jonka parhaat tarhat ovat osa muinoin sammunutta tulivuorta. Vulkaaninen maaperä ja Saksan lämpimin ilmasto luo hienot edellytykset ”Burgundi-tyyppisten” viinien tuottamiseen. Riesling ei viihdy alueen kostean kuumassa ilmastossa mutta Pinot-lajikkeet sitäkin paremmin. Konrad Salweyn luotsaamalla tilalla viljellään Chardonnayta, Pinot Gris’tä, Pinot Blancia (Weissburgunder) ja punaista Pinot Noiria (Spätburgunder).

Konrad Salwey

Salwey on Badenin alueen arvostetuimpia huipputaloja ja sen omistuksessa on joukko alueen ”Grand Cru” -tarhoja, kuten Kirchberg, Eichberg, Steingrubenberg ja Henkenberg. Konrad panostaa viinien pitkään kypsytykseen; ne lanseerataan vasta huolellisen harkinnan jälkeen. Tilan viinit ovat hiljalleen hiipimässä kulttistatukseen Saksassa ja vientimarkkinoilla. Eikä ihme, sillä Salweyn viinit haastavat laadullaan Ranskan parhaat Burgundit!

Kirchberg Grosse Lage-tarha, Salweyn lippulaiva

Saimme myyntiin myös pienen erän ainutlaatuista harvinaisuutta; Sieben Winter 2016 -viiniä. Tämä viini on huikea, yhden tynnyrin projekti. Konrad Salwey päätti pitää 2016 sadosta pienen määrän Pinot Gris & Weisburgunder -viiniä isossa tammitynnyrissä kunnes viini oli hänen mielestään lanseerauskypsää. Kärsivälllinen kypsytys venyikin seitsemän talven yli ja lopulta myyntiin päästettiin pieni erä moniulotteista, mineraalista valkoviiniä, jonka luonne kertoo kaiken olennaisen Kaiserstuhlin alueen potentiaalista ja sen viinien pitkäikäisyydestä. Hyvin erityinen viini esimerkiksi paistetun kalan kanssa nautittavaksi.

Salwey Sieben Winter 2016

Näytä kaikki