Noita Winery on Suomen ensimmäinen ja ainoa urban winery

Urban winery on kohtuullisen uusi käsite. Kyseessä on moderni viininvalmistuskonsepti, jossa viiniä tuotetaan, kypsytetään ja pullotetaan perinteisten viinitilojen ulkopuolella. Tämä innovatiivinen lähestymistapa viininvalmistukseen on yleistynyt erityisesti suurkaupungeissa, joissa tilaa on rajallisesti, viininviljelyyn ei luontaisia mahdollisuuksia, mutta toisaalta kysyntää korkealaatuiselle, paikallisesti ja vastuullisesti tuotetulle viinille on suuri.


Urban Wineryn erityispiirteet

Sijainti: Urban winery sijaitsee usein vilkkailla kaupunkialueilla, kuten entisissä teollisuusalueiden tiloissa tai kaupunkien keskustassa. Tämä tekee viinimöistä helposti saavutettavia ja tuo viininvalmistuksen lähemmäs kuluttajia. Suomalaisen Noita Wineryn kohdalla valmistus tapahtuu ei-niin-urbaanissa, mutta sitäkin kiinnostavammassa paikassa, Fiskarsin ruukissa vanhalla veitsitehtaalla. Noita Winery on Suomen ensimmäinen ja toistaseksi myös ainoa ”urban winery”.


Rypäleiden hankinta: Koska kaupunkialueilla ei yleensä ole tilaa viinitarhoille, rypäleet hankitaan usein muualta. Ne tuodaan tarkoin valituilta viljelijöiltä ja kuljetetaan tuoreina viinimölle, missä rypäleet käsitellään ja käytetään viiniksi. Noidan rypäleet tulevat Itävallan Burgenlandin alueelta, Hafnereiden viinitarhoilta.


Yhteisöllisyys: Urban wineryt hyödyntävät usein yhteisöllisyyttä ja osallistavat paikalliset asukkaat ja viinin ystävät mukaan toimintaan. Tämä voi tarkoittaa viinirypäleiden käsittelyä, viininmaistelutilaisuuksia ja muita tapahtumia, jotka lisäävät ymmärrystä viininvalmistuksesta ja luovat yhteyksiä viininvalmistajien ja kuluttajien välille. Noita Wineryn tuotteita on usein valmistamassa joukko viineistä kiinnostuneita perheenjäseniä ja tuttavia, jotka auttavat viinimöllä viikon-parin ajan, kun rypäleet saapuvat Itävallasta Suomeen. Huomaa myös monessa Noidan pullossa vilahtavat soittolistat, joiden kokoamiseen on vastannut aina joku Noidan ystävä, kuten esimerkiksi Paleface.


Innovaatio ja vastuullisuus: Urban wineryt hyödyntävät usein moderneja teknologioita ja kestävän kehityksen periaatteita. Lopputuotteen lyhyemmät kuljetusmatkat, energiatehokkaat tilat ja valmistusmenetelmät, sekä paikallisten resurssien käyttö ovat yleisiä käytäntöjä. Noita Winerylla uskotaan, että Itävallasta saapuneet rypäleet tulee hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, ja niitä käytetään viininvalmistuksen jälkeen moneen kertaan uudestaan. Rypäleiden kuorista ja rangoista saadaan makua oluttuotteisiin Fiskarsin Panimolla ja niistä tislataan väkevää alkoholia saman katon alla sijaitsevalla Ägräs Distilleryllä. Vielä viimeisetkin rippeet päätyvät biokaasuksi, jotta mitään ei menisi hukkaan.


Tervetuloa tutustumaan viininvalmistukseen Fiskarsissa!

Noita Wineryn tuotantoon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla Fiskarsin vanhalla veitsitehtaalla. Vierailijat voivat tutustua viininvalmistuksen prosessiin paikan päällä, osallistua viininmaistajaisiin ja oppia tuotteista sekä metodeista lisää. Viinimöllä saatat törmätä myös Noidan pääviinintekijään Simon McCabeen, joka on alun perin tehnyt uran muusikkona ja sen jälkeen pienpanimoilla. Simon perusti Noita Wineryn vuonna 2018 alun perin oluen maustamisen innoittamana.


Saatavuus: Urban wineryt panostavat laatuun tarjoten usein suoraan valmistuspaikasta tulevaa viiniä. Voit maistella Noidan tuotteita paikan päällä Fiskarsissa. Noidan alkuviinejä saa myös monesta ravintolasta niin Suomessa kuin ulkomailla, ja lisäksi Bottlescoutsin verkkokaupasta.


Paikallisuus ja kestävä kehitys

Urban wineryt tukevat paikallista taloutta ja pyrkivät toimimaan ympäristöystävällisesti, mikä resonoi tänä päivänä monen kuluttajan arvojen kanssa. Noidan tuotannon hiilidioksidipäästöt saadaan matalammaksi tuomalla rypäleet viinimölle ja valmistamalla alkuviini Fiskarsissa, kuin jos viini valmistuisi Itävallassa ja tuotaisiin valmiina tuotteena pullossa Suomeen. Noidan alkuviineihin saavat kypsyä viineiksi mahdollisimman luonnonmukaisesti, eli niihin ei lisätä esimerkiksi hiivaa eikä niitä kirkasteta.


Noita Winery on ainutlaatuinen esimerkki urban winery -konseptista Suomessa. Se yhdistää korkealaatuisen viininvalmistuksen ja edelläkävijyyden laadukkaaksi, kotimaiseksi viinikokemukseksi. Tutustu Noidan alkuviineihin Bottlescoutsin valikoimassa ja tilaa omasi suoraan kotiovelle!

Veitsitehtaan pääty
Noita Winery sijaitsee Fiskarsin vanhalla veitsitehtaalla

Näytä kaikki