Crémant on nyt viileästi cool!

Crémant on tarkasti säädelty kuohuviinikategoria, jonka parhaista yksilöistä löytyy selkeästi ”samppanjamaista” laatua maltilliseen hintaan. Tunnettuudeltaan Crémantit ovat pitkään olleet Samppanjoiden, Cavan ja Proseccon varjossa mutta hiljalleen tämä on muuttumassa. Crémantin vetovoima kumpuaa niiden ranskalaisesta eleganssista ja klassisesta tyylistä, joka miellyttää laatutietoista viininystävää. Moni arvostaa myös niiden hintalaatusuhdetta, joka on vaan korostunut kun Samppanjoiden hinnat ovat viime vuosina nousseet melko reippaasti.

Crémantin menestyksen ”jarruna” on ollut sen tyylien kirjavuus; tuotantoalueita Ranskassa on peräti kahdeksan ja kuohuviinien tyyli vaihteleekin riippuen alueen maaperästä, ilmastosta ja käytetyistä lajikkeista. Vaihteleva tyyli haastaa kuluttajan ymmärrystä mitä Crémantilta kulloinkin voi odottaa. Parhaat ovat samppanjamaisia, heikoimmat yhdentekeviä.

Boeckelin viinitalo tekee upeita Crémanteja Alsacessa, Mittelbergheimin kylässä.

Crémantin tuotantoalueista merkittävin on Alsace (Crémant d’Alsace), jonka vuotuinen tuotanto on yli 30 miljoonaa pulloa vuodessa, mikä on noin 30% Crémant-kategorian kokonaistuotannosta. Lajikkeina Alsacessa on Champagnesta tutut Chardonnay ja Pinot Noir mutta muita sallittuja lajikkeita ovat mm. Riesling, Pinot Blanc ja Pinot Gris. Alsacen Crémanteista parhaat ovat todella laadukkaita ja herkullisia ja Samppanjoista ne erottaa lähinnä hieman runsaampi hedelmäisyys ja maltillisempi hapokkuus. Kypsytys on tyypillisesti Samppanjaa lyhyempi, mikä korostaa niiden hedelmäistä luonnetta.

Willm tekee upeaa Luomu-Crémantia Alsacen pohjoisosassa.

Crémant de Bourgogne on toinen arvostettu alue, jonka lajikkeina ovat tavallisesti Chardonnay ja Pinot Noir. Burgundin Crémant on usein hieman kalliimpaa kuin Alsacen vastaava, Burgundin tuotannon ollessa selvästi niukempaa. Jotkut viinikriitikot väittävät, että alueen parhaat rypäleet eivät päädy kuohuviineihin, mutta hyvään tuottajaan luottaminen on tässä paras laadun tae. Markkinoillemme ei pääsääntöisesti tuoda kuin laadukkaita Crémant de Bourgogneja, joten valintana tämä on turvallinen.

Crémant de Loire on suosittu kategoria mutta eroaa lajikkeiltaan kahdesta edellisestä. Chenin Blanc, Cabernet Franc, Grolleau Noir tai Grolleau Gris tuottavat Loire-joen ilmastossa omanlaistaan, aromikkaan hedelmäistä kuohuviiniä. Alueella viljellään myös Chardonnayta ja Pinot Noiria ja niistä tehdyt Crémantit eivät välttämättä eroa olennaisesti Bourgognen tai Alsacen Crémanteista.

Kolme edellämainittua aluetta muodostavat yhdessä jopa 70% Crémant-tuotannosta Ranskassa mutta laadukkaita Crémanteja tulee myös Juran ja Savoien alueilta Itä-Ranskan alppien juurilta sekä Limouxin alueelta Languedocista. Bordeaux’ssa tuotetaan myös Crémantia ja lajikkeina ovat Sémillon ja Sauvignon Blanc. Nämä lajikkeet tuottavat iloisen hedelmäistä, mutkatonta kuohuviiniä. Kaikista tuntemattomien alue on pikkuruinen Die, Drômen departementissa, Kaakkois-Ranskan syrjäseudulla. Cremant de Die’tä tuotetaan vuodessa vain noin 200 000 pulloa ja suurin osa siitä nautitaan paikallisesti.

Tartu rohkeasti Crémant-pulloon kaupassa, valintasi osoittaa juuri nyt tyylitajua ja ymmärrystä tämän nousevan laatuviinin erinomaisuudesta. À votre santé!


Näytä kaikki