Kevätvierailu Weingut Pfafflilla

Tänä keväänä pääsin vierailemaan Wienin nurkilla olevaan yhteen Itävallan palkituimmista viinitiloista, Weingut Pfaffl’ lla ja sain miellyttävän opaskierroksen tilan omistajiin kuuluvalta Heidemarie Fischeriltä ennen itse viinimaisteluita.

Talon tarina alkoi vuonna 1978 Roman ja Adelheid ”Heidi” Pfaffl perivät ¾ hehtaaria viinitarhoja, ja kun Roman kysyi vastavihityltä vaimoltaan, mitä hän haluaisi tehdä niin sai vastaukseksi : ”Haluan oman ravintolan ja omat viinit sinne!”. Suunnitelmista tuli muutamassa vuosikymmenessä menestyksekäs: noin 150 hehtaarin viinitarhoja omistava huippuviinituottaja, jossa perheen lapset Heidemarie ja Roman Josef ovat ottaneet johtovastuun isän toimiessa yhä taustalla, kuten perhetiloilla yleensä. Heidemarie kertoi, kuinka oli luonnollista jatkaa perhetilan toiminnassa ja kuten useimmin, roolit veljen ja sisarten välillä oli jo alusta asti tiedossa. Roman Josefista on tullut isänsä jälkeen itse viinintekijä, kun taas Heidemarie huolehtii kaupallisista toiminnoista. Tila on valittu Itävallan parhaaksi tuottajaksi Mundus Vini-julkaisun toimesta ja vuonna 2016 Wine Enthusiast valitsi talon Vuoden eurooppalaiseksi viinitaloksi.

Valtaosa Pfaffl:n viinitarhoista sijaitsee eteläisen Weinviertelin alueella, levittyen lähes kahdentoista kunnan alueelle. Rypäleistä perinteinen Grüner Veltliner saa aromaattisuutensa maaperästä, joka tunnetaan yhtenä maailman isoimmista fossiilisten osteririutan alueista. Muina lajikkeina heidän tarhoilla kasvatetaan mm. Rieslingiä, Muskatelleria, Chardonnayta ja Zweigeltia sekä St.Laurentia.

Heidemarie esittelee fossiilista osteria

Itse kellarissa ja tuotantotiloissa näkyi, mihin heidän laatunsa perustuu; tinkimättömään tarkkuuteen, huolellisuuteen ja nopeuteen käsitellä rypäleistä pulloihin asti kaikki omissa tiloissa ja mahdollisimman tehokkaasti. Rypäleet kerätään koneellisesti, koska he kokevat sen olevan paras tapa saada juuri oikeaan aikaan ja oikeissa olosuhteissa kerätyt rypäleet tankkeihin. Siistit erilliset rakennukset, pullotuslinjat yms investoinnit ja ylipäänsä tuotantotilojen koko, joita koko tätä tilaa varten on tehty sai kyllä ihmettelemään sitä rahamäärää, mitä tällainen vaatii, mutta kuten Heidemarie totesi, he ovat tehneet laskelmat tarkkaan. Koska isä Roman ja poikansa Roman Junior, kummatkin ovat tekniikasta perillä, heillä esimerkiksi koronan aikana ei syntynyt ongelmia tuotannossa, kun pystyivät vähemmällä henkilökunnalla itse huolehtimaan saatavuudesta kuten aiemminkin. No, koronan takia, myös mm. pullovarastot olivat aika massiiviset, kun näiden saaminen ja hinnat lähtivät nopeasti markkinoilla nousuun ja tila halusi varmistua omasta katkeamattomasta toimintavarmuudestaan.

Loppujen lopuksi oli mainio vierailu uskomattoman siistissä, tyylikkäässä ja kuitenkin niin lämminhenkisessä perhetilassa, jossa tuntui ilo, osaaminen ja into kehittää tilaa olevan aitoa ja antaumuksellista. Kaiken tuon voi onneksi vielä maistaa heidän ihanissa viineissään, joihin voit tutustua paremmin klikkaamalla painiketta .


Näytä kaikki