Kaimana suunnitteli Bottlescouts-verkkokaupasta käyttäjäystävällisen laatuviinien aarrearkun 

Luotettavuus, käytettävyys ja uusien laatuviinien löydettävyys  – näiden avainsanojen ääreltä Kaimanan suunnittelijat lähtivät uudistamaan Bottlescouts-verkkokauppaa.

Tavoitteena oli saada jo entuudestaan laadukkaana tunnetun verkkokaupan ilme sekä toiminnallisuus vastaamaan entistä paremmin laajenevan asiakaskunnan tarpeita. Sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta vastanneelle Kaimanalle verkkosivuprojekti oli innostava. “On hienoa päästä mahdollistamaan lakien mukainen viinin tilaaminen miellyttävästi ja nopeasti kotiovelle,” asiakkuusjohtaja Simo Vunneli sanoo.

Jos Bottlescouts olisi kivijalkamyymälä, olisi se tyylikäs ja rauhallinen laatuviinien erikoismyymälä. Verkkokauppa palvelee erityisesti klassisia viininharrastajia ja sen toiminnan ydin on alusta asti ollut asiakaslähtöisyys, minkä vuoksi mallia verkkosivun uudistukseen lähdettiin hakemaan maailmalla hyviksi havaituista viinin verkkokaupoista. Erinomaisten poimintojen lisäksi Kaimanan tiimi haastatteli Bottlescoutsin asiakkaita. Haastatteluissa asiakkaat kertoivat, että viinejä hankitaan erityisesti ruokajuomaksi, erilaisiin tilaisuuksiin sekä lahjaksi. Tärkeänä pidettiin sitä, että viinin verkkokauppa on luotettava, rehellisesti toimiva sekä helppokäyttöinen. 

Vaikka verkkokaupan pääasiallinen asiakaskunta tuntee viinit erinomaisesti, oli tarkoituksena tehdä sivustosta helppo paikka etsiä tietoa myös uusille viiniharrastajille ja viineistä kiinnostuneille. Tavoitteena oli hakutoimintojen parantaminen siten, että asiakkaan olisi mahdollisimman yksinkertaista löytää uusia ihastuttavia viinejä ja tutustua entistä syvemmin laatuviinien maailmaan.

Asiakastoiveet siivittivät verkkosivun suunnitteluprosessia

Sivuston palvelumuotoilu luotiin viiniharrastajat mielessä pitäen monipuoliseksi ja helppokäyttöiseksi. Asiakkaiden toiveiden mukaisesti hakutoimintoja kehitettiin siten, että kävijän olisi entistä helpompi valita oikea viini ruoan kaveriksi. Lisäksi haluttiin helpottaa omien suosikkien löytämistä kaupan valikoimista erilaisten suodattimien, kuten viinityylin, alueen ja rypäleen mukaan. Perustietojen lisäksi viinistä voi nyt lukea sen makuprofiilin luonnehdintaa, arvosteluita ja lisätietoa sen tuottajasta. Etusivulle puolestaan nostettiin asiakaskuntaa eniten kiinnostavat tuotteet sekä muut ajankohtaiset uutuudet.  “Koska käytettävyyden kulmakivi on sivuston selkeys, haluttiin tyylikkyyttä luoda haastavien sivustorakenteiden sijaan yrityksen ja laatuviinien tarinoita korostamalla. Tuotesivusta pyrittiin myös saamaan mahdollisimman informatiivinen ja inspiroiva,” suunnittelija Janne Jormanainen kertoo. 

Teknisestä toteutuksesta Kaimanan tiimi nostaa esiin verotukseen liittyviä seikkoja, joita sekä Suomessa että Virossa toimivan verkkokaupan uudistuksessa tuli ottaa huomioon. Lisäksi verkkokaupassa haluttiin huomioida kuluttaja-asiakkaiden lisäksi myös yritysasiakkaat. “Yksittäisenä teknisenä tehtävänä prosessin varrelta voidaan mainita esimerkiksi verkkokaupan integrointi taustajärjestelmään. Tämä toimenpide takaa sen, että varastosaldot pitävät paikkansa ja tilattavaa tuotetta oikeasti on saatavilla,” verkkokaupan integraatioista vastannut web-kehittäjä Jussi Alanen sanoo.

Tulevaisuuden varalle Kaimanan tiimi nimeää kunninahimoisia jatkokehitysideoita. Esimerkiksi Custobar-työkalun ja personoinnin avulla pyritään sivustosta saamaan entistä asiakaskohtaisempi. “Tavoitteena on, että asiakas saa suosituksia oman mieltymyksensä mukaan ja verkkokauppa oppii tuntemaan kunkin asiakkaan tarpeet yksityiskohtaisesti,” Jormanainen kertoo. 

Mitä sinä toivot Bottlescouts-verkkokaupalta? Anna palautetta uudistuneesta ilmeestä ja ehdota jatkokehitysideoita täällä: 


Näytä kaikki