rypälelajikkeena Riesling

Tiesitkö tämän Rieslingistä?

13.3. vietetään kansainvälistä Rieslingin syntymäpäivää

Ensimmäiset historialliset dokumentit Saksasta löytyvät 13.3.1435 päiväyksellä, joten ikää tällä yhdellä suosituimmalla valkoisella rypäleellä on jo 588 vuotta!

Lajikkeen ”syntymäpaikkana” tunnettu Saksa on yhä edelleen suurin tuottajamaa – n. 38% kaikista rypäleistä kasvatetaan Saksassa, Moselin, Rheingaun ja Pfalzin ollessa tunnetuimmat alueet. Viileämpään ilmastoon hyvin sopeutuvaa rypälettä kasvatetaan myös Ranskassa, kuten Alsacessa, Itävallassa, Pohjois-Italiassa ja myös uudessa maailmassa varsinkin Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Riesling tyypillisimmillään ns. yhden rypäleen viini ja harvemmin tammetettu. Se tunnistetaan aromaattisena lajikeena helposti; yleensä korkea hapokkuus ja mineraalisuus sekä runsas limemäinen hedelmäisyys paljastavat rypäleen jo ensi siemauksella. Kasvupaikka vaikuttaa vahvasti viinin luonteeseen ja tuottajat haluavatkin monesti mainita tarkoin miltä tarhalta kyseisen viinin rypäleet on kerätty.

Vaikka useimmin rieslingejä nautitaan tuoreina vuosikertoina, löytyy monelta laatutuottajalta myös pidempään ikääntyneitä huippuviinejä valikoiduista vuosikerroista joissa mineraalisuus, aromien intensiivisyys ja kypsyessään savuisuuden ja hunajaisuuden aromit tekevät viineistä uskomattomia makuelämyksiä.

Tutustu Rieslinien monimuotoiseen maailmaan tilaamalla valmiiksi kuratoitu kokoelmamme!


Näytä kaikki