Prosecco on kuohuviini, joka on peräisin Veneton alueelta Pohjois-Italiasta. Viini valmistetaan pääasiassa Glera-rypälelajikkeesta ja se tunnetaan hyvin hedelmäisestä ja raikkaasta mausta. Juoman juuret ovat Rooman ajoissa ja sen uskotaan saaneen nimensä Proseccon kylästä joka sijaitsee Triesten lähellä.
Prosecco on monipuolinen ja saavutettava kuohuviini, joka on jo pitkään kasvattanut suosiotaan niin Suomessa kuin maailmalla. Sen kevyt ja hedelmäinen profiili, sekä kohtuuhintainen hintapiste tekevät siitä suositun valinnan sekä juhlaan että arkeen. Juoma on Pohjois-Italian kupliva herkku, joka on helppo yhdistää monenlaisen ruoan kanssa. Se on myös suosittu aperitiivi hedelmäisen, hieman kukkaisen ja hapokkaan makuprofiilinsa ansiosta. Erilaiset Spritzit ovat myös edistäneet Proseccon suosiota optimaalisena lipittelyviininä.
Minkälaisia proseccoja on saatavilla?
Prosecco luokitellaan kahteen pääkategoriaan, Prosecco DOC:iin ja Prosecco DOCG:iin, joista jälkimmäinen sisältää hieman enemmän sääntelyä ja laatuvaatimuksia. Lisäksi juomalla on neljä kategoriaa makeuden suhteen: extra brut (sisältää sokeria enintään 3 grammaa per litra), brut (max. 12 g/ltr), extra dry (12-17 g/ltr), ja dry (17-32 g/ltr). Nämä voidaan jakaa vielä eri tasoihin:
- brut nature – kuivista kuivin, ei lainkaan lisättyä sokeria ja hyvin matala jäännössokeri
- extra brut – hyvin kuiva, hyvin vähän lisättyä sokeria
- brut – kuiva viini, jossa pieni määrä lisättyä sokeria, sopii hyvin esimerkiksi merenelävien kanssa. Meidän suosikkimme on Montelvinin kauniin vaaleanpunainen Rosé Prosecco
- extra dry – vähän lisättyä sokeria, nimestään huolimatta vähän makeampi, kuin edellinen. Monipuolinen valinta erilaisten ruokien seuraksi. Suosittelemme Montelvinin laadukasta, sitruksisen ja raikkaan päärynäisen sekä omenaisen makuista luomuproseccoa!
- dry – havaittavissa makeutta, kokeile hieman tulisten aasialaisten tai intialaisen ruoan kanssa
- demi-sec – makea kuohuviini, jossa jo selkeästi makeutta – jälkiruokien kanssa!
- dulce – se kaikista makein prosecco on sopiva kumppani jälkkärille – tai nauti sellaisenaan jälkiruokajuomana
Proseccon valmistuksessa oleellista on rypäle ja tankkikäyminen
Prosecco valmistetaan pääosin Glera-rypäleistä, jotka tunnettiin aiemmin nimellä Prosecco. Sääntely sallii maksimissaan 15 prosenttia muita rypäleitä, kuin Gleraa. Viinin valmistus tapahtuu Charmat-menetelmällä, jossa toinen käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa. Verraten tankkikäymismenetelmää toiseen yleiseen kuohuviinin valmistustapaan; perinteisessä samppanjamenetelmässä toinen käyminen tapahtuu pullossa. Tankkikäyminen mahdollistaa nopeamman tuotantoprosessin ja johtaa viiniin, joka on luonteeltaan hyvin raikas ja hedelmäinen.
Miksi proseccon makua kuvaillaan joskus lager-sanalla?
Tämä oluttermi liittyy nimen omaan proseccon tankkikäymiseen, joka tuottaa raikkaita kuohuviinejä, joissa hiivan maku on aistittavissa. Tämän vuoksi voit joskus nähdä proseccon luonnehdinnassa sanan lager.
Minkälaisia proseccon kuplat ovat?
Jos pidät pienistä, mutta sisukkaista kuplista, kokeile Spumante Metodo Classicoa. Sen maku on runsas ja moniulotteinen, ja tekstuuriltaan se on paksuhko, jopa kermainen. Spumante puolestaan on yleisin proseccon kuplien taso, jossa maku on kohtuullisen intensiivinen ja hiilihappoa enemmän kuin pienten ja herkkien kuplien Frizzantessa, joka on proseccoista kevyin ja raikkain.
Miten säilytän ja tarjoilen proseccon?
Prosecco on parhaimmillaan nuorena ja raikkaana, sillä se ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen kypsyttämiseen. Suosittelemme nauttimaan Proseccon vuoden tai kahden sisällä sen julkaisusta, jotta sen eloisat maut ja aromit pääsevät oikeuksiinsa.
Tarjoa prosecco aina hyvin viilennettynä 3–7-asteiseksi, valkoviini- tai kuohuviinilasista. Voit hyvin myös tehdä cocktaileja proseccosta. Klassikkococktail Bellini tai viime vuosina erityisen suosittu Aperol Spritz ja keväisen raikas Hugo, ovat esimerkkejä kuuluisista prosecco-cocktaileista. Kurkkaa täältä Difford’s Guiden reseptit näille ja muille raikkaille prosecco-cocktaileille!