Catena Zapata Adrianna Vineyard River Malbec 2020

139,38 

Varastossa

Tämä huikea single vineyard Malbec tulee Adriannan tarhalta, Gualtallaryn alueelta, Mendozan Uco Valleysta. Nicolás Catena Zapatan aikoinaan istuttama tarha todistaa, että viiniä voidaan tuottaa jopa 1450 metrin korkeudella merenpinnasta, viileässä ilmastossa, joka asettuu viileydeltään jotakuinkin Burgundin ja Bordeauxin viileimmän alueen välimaastoon. River Malbecin rypäleet on kerätty 2,6 hehtaarin alueelta ja tarhan maaperä on isojen ovaalien valkoisten kivien peittämä. Entinen joenpohjan maaperässä on runsaasti kalkkikiveä ja syvemmällä on vulkaanistta kiviainesta. Korkean ilmanalan intensiivinen aurinko sallii kypsien mutta eleganttien viinien tuotannon näinkin äärimmäisessä paikassa. Adrianna on kenties koko Etelä-Amerikan tunnetuin ja tutkituin viinitarha ja se tuottaa todellisia Grand Cru-viinejä. Nimensä tarha on saanut Nicolás Catena Zapatan nuorimman tyttären nimestä.

Tämä Malbec on hämmästyttävän hieno, silkkinen, mutta raikas ja mineraalinen. Aromeissa on tummaa marjaisuutta, orvokkia ja yrttisyyttä. Viini on nautinnollinen jo nyt mutta sillä on myös erittäin pitkä (20+ vuotta) kellarointipotentiaali. Viiniä kypsytettiin käymisen jälkeen noin 20 kuukautta ranskalaisissa 225 ja 500 litran tammitynnyreissä.

97+/100p The Wine Advocate

Vuonna 1902 perustettu Catena Zapata-viinitalo on Argentiinan Mendozan alueen viinintuotannon ikoni ja Malbec-lajikkeen uranuurtaja. Taloa vahvasti luotsannut Nicolás Catena Zapata on maansa tunnetuin viinipersoona ja yhdessä tyttärensä Lauran (Catena Zapatan nykyisen johtajan) sekä viinintekijän Alejandro Vigilin kanssa trio on saavuttanut huimaa menestystä etenkin korkean ilmanalan viineillään.

Vuonna 2021 arvostettu Wine Enthusiast-julkaisu kunnoitti Nicolás Catena Zapataa “Lifetime Achievement” palkinnolla tunnustuksena elinikäisestä työstään Argentiinan viininvalmistuksen eteen. Nicolás voitti myös vuonna 2009 Decanter-lehden arvostetun ”Man of the Year” palkinnon. Laura Catenan energinen työ huippulaadun eteen on tuonut hänelle paljon mainetta ja kunniaa. Drinks Business-julkaisu palkitsi hänet ”Woman of the Year 2022”-tittelillä ja saksalainen viinijulkaisu Meininger myönsi hänelle ”Outstanding Achievement Award 2023”-palkinnon. Lauralle on myös myönnetty ”Old Vine Hero Award” työstään vanhojen köynnösten vaalimiseksi. Catena Zapatan viinitalo palkittiin maailman toiseksi arvostetuimmaksi ja Etelä-Amerikan arvostetuimmaksi viinibrändiksi 2023, Drinks International-julkaisun toimesta.

Talon tunnetuin tarha on Gualtallaryn alueella sijaitseva Adrianna, jossa köynnökset kasvavat jopa 1500 metrin korkeudella kalkkikivisessä maaperässä. Talon tärkeimmät viinitarhat on nimetty suvun jäsenten mukaan ja Adriannan ohella tarhoista tunnetuimpia ovat Catena Zapatan historiallinen ensimmäinen tarha Angelica (Lunluntan alueella, 900 m korkeudella) ja 1100 metrin korkeudella sijaitseva Nicasia (Paraje Altamiran alue). Catena Zapatan lähestyminen viinien viljelyyn on äärimmäisen huolellista ja tarkkaan tutkimukseen perustuvaa. Talon sitoutuminen kestävään kehitykseen on syvällistä ja aitoa.

Tuotekategoria

,

Maa

Rypäleet

Malbec

Food

Juustot, Tummat liharuuat ja riista

Vuosikerta

2020

Alkoholi %

14,0% VOL

Pullokoko

0.75L

Tuotekoodi: 79845B