Noita Winery, Suomen ensimmäinen ja ainoa urban winery, eli viinimö, on juuri päättänyt kiireisen sadonkorjuukauden. Noita winery tuottaa alkuviinejä Itävallasta käsin kerätyistä luomurypäleistä. Rypäleet tuodaan pääosin Itävallasta kylmäkuljetuksella Fiskarsiin.
Haastavat sääolosuhteet
Tämän vuoden sadonkorjuu oli erityisen haastava, sillä Euroopan laajoja alueita koettelivat aikaiset hallat ja rankkasateet. Rypäleitä viljelevä Julius Hafner tiimeinen uhmasi säätä tehden tänä vuonna 24 tunnin yhtäjaksoisen sadonkorjuutyön varmistaakseen, että rypäleet saatiin poimittua huippulaatuisina ennen rankkasateita.
Toiseksi haasteeksi osoittautui tänä vuonna rypäleiden kuljetus Suomeen. Normaalisti kahdessa päivässä saapuva rekka viivästyi Puolassa vakavien tulvien vuoksi. Onneksi rypäleet oli erehdyksessä jäähdytetty normaalia viileämmäksi, mikä auttoi niiden säilymisessä viivästyksestä huolimatta. Kun rypäleet vihdoin saapuivat, alkoi viinimöllä Fiskarsin vanhalla veitsitehtaalla niiden käsittely. Ensimmäisenä vuorossa oli lajikkeet Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch, Pinot Blanc ja Chardonnay. Jääkylmien rypäleiden polkemisessa oli pakko pitää taukoja jotta jalat eivät jäätyisi; oli helppo erottaa, ketkä olivat kokeneita avantouimareita!
Kotimaisia Solaris-rypäleitä Kesälahdelta
Noita Winerylle saatiin myös pieni määrä kotimaisia Solaris-rypäleitä Kesälahdelta. Tästä valmistuu toinen vuosikerta Noita Polaris -nimistä viiniä, joka valmistetaan kokonaan näistä suomalaisista rypäleistä. Viini on kauniin kuiva, matala-alkoholinen ja kylmän ilmaston sekä rypälelajikkeen ansiosta siinä on hyvin ainutlaatuisia makuja.
Vaikka kausi oli haastava, upea tiimi vapaaehtoisia auttoi Noita Winerya käsittelemään lukuisia rypälelaatikoita. Jotkin Riesling-rypäleet, jotka oli jouduttu sääolosuhteiden vuoksi poimimaan koneellisesti, vietiin heti puristettavaksi ja sen jälkeen suoraan käymään. Osa valkoisista lajikkeista, kuten Chardonnay, jätettiin muutamaksi viikoksi kontaktiin kuorien kanssa. Tästä saadaan nk. oranssia viiniä samalla metodilla, jolla käsitellään punaviinejä. Kuoria ja mehua sekoitetaan päivittäin, millä saadaan tulevaan viiniin enemmän makua sekä väriä ennen puristamista ja viinien siirtämistä terästankkeihin tai georgialaisiin Qvevri-saviruukkuihin käymistä varten.
Avoin mieli ja tekemisen iloa Noita Winerylla
Yksi sadonkorjuukokemuksen hienoimmista asioista Noita Winerylla ovat ihmiset. Vapaaehtoiset eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta kokoontuvat yhteen oppiakseen lisää viininvalmistuksesta. Avoin mieli ja tekemisen ilo luovat yhteenkuuluvuuden ilmapiirin. Vaikka työ sadonkorjuun ja viininvalmistuksen parissa on fyysisesti raskasta, ei ole yllättävää, että monet vapaaehtoiset palaavat vuosi toisensa jälkeen.
Noita Harvest Festival 2.0
Sadonkorjuukauden päättyessä Noidalla järjestetään vuotuinen sadonkorjuufestivaali, Noita Harvest Festival. Festivaali tarjosi laajan valikoiman alkuviinejä niin Noidalta kuin muilta kansainvälisiltä tuottajilta, joita eri maahantuojat tapahtumassa esittelivät. Vieraat pääsivät maistelemaan huikean monipuolisia viinejä eri puolilta maailmaa.
Viinien lisäksi festivaalin tunnelmaa nostatti DJ-musiikki, livebändi, tuotantokierrokset, Noita-viinien maistelut ja jopa tatuointipiste jossa osattiin tehdä taitavasti Noita-aiheisia tatuointeja. Tämä oli täydellinen tapa päättää kausi sadonkorjuujuhlan ja yhteisöllisyyden merkeissä!
Tämän vuoden sadonkorjuun viinit julkaistaan keväällä 2025. Lisätietoja näistä julkaisuista löydät hoo-hetken lähestyessä Noita Wineryn Instagram-tililtä.