Noita Baba Yaga 2022

19,90 

Varastossa

Luomu- ja biodynaamiset viinit

Noita Wineryn viinit ovat alkuviinejä. Ne tuotetaan käsityönä mahdollisimman luonnonmukaisesti ja ilman lisättyä hiivaa. Viinit ovat vegaaneille soveltuvia sekä luomua.

Luonnonmukaisesti tuotetut ja tarkasti valikoidut rypäleet poimittiin käsin Itävallan Burgenlandissa syyskuun puolivälissä ja ne saapuivat Fiskariin lämpötilakontrolloiduissa rekoissa. Sekä Riesling, että Muscat rypäleet erotettiin rangoista ja murskattiin. Kahden päivän kuorikontaktin jälkeen massa puristettiin hellästi pienellä hydraulisella prässillä ja mehu siirrettiin tankkiin suojaan hapelta. Rypäleiden annettiin alkaa spontaanisti käymään niiden omien villihiivojen avustuksella ja viini oli kontaktissa hiivan kanssa pullotukseen asti. Viini pullotettiin helmikuussa ilman filtteröintiä ja lisättyä sulfiittia.

Baba Yaga on slaavilaisen kansanperinteen arvoituksellinen ja moniselitteinen olento. Hän on konna ja lahjoittaja, äiti ja noita; aivan kuten Noita Wineryn Baba Yaga, se on hapokas ja aromaattinen, se on Riesling ja Muscat, vai onko?

Kuiva ja raikas viini näyttää aprikoosin ja valkoisen persikan aromeita, sekä tuoksussa ruusun terälehtiä.

Vuonna 2018 aloittanut Noita Winery jatkaa maailman metropoleista tuttua urbaanin viininvalmistuksen trendiä. Termi ”urban winery” viittaa viinintuottajiin, jotka rikkovat perinteisen viininvalmistuksen rajoja: hankkivat rypäleensä ulkopuolisilta tuottajilta, tekevät pieniä eriä käsityönä ja keskittyvät usein alkuviinien tuottamiseen. Tällaisia viininvalmistajia löytyy New Yorkin ja Lontoon kaltaisista metropoleista – ja Fiskarsista. Viinien valmistuksesta vastaa Englannista, Middlesborough’sta alkujaan kotoisin oleva muusikko, oluenpanija ja viinintekijä Simon McCabe. Noita Wineryn viinit ovat alkuviinejä. Ne tuotetaan käsityönä mahdollisimman luonnonmukaisesti. Viiniin ei lisätä esimerkiksi hiivaa, vaan käyminen tapahtuu rypäleen luonnollisen hiivan avulla. Luomurypäleet tulevat Burgenlandin alueelta Itävallasta sekä valikoiduilta viljelijöiltä Suomesta. Noita jakaa tilat pienpanimon ja -tislaamon kanssa Fiskarsin Vanhalla Veitsitehtaalla, ja kaikki toimivat yhdessä kiertotalouden periaatteella – viinin valmistuksesta jäljelle jääneet rypäleiden kuoret hyödynnetään oluen tuotannossa, jonka jälkeen niistä vielä tislataan väkevää alkoholia. Tämän jälkeen viimeiset rippeet päätyvät biokaasuksi. Noita Wineryn erikoisuuksiin kuuluvat mm. Ranskasta tilattu 4 000 litran tamminen foudre sekä Georgiasta hankitut kvevrit eli amforan malliset yli sata vuotta vanhat viiniastiat. Näitä hyödyntämällä Noidan viineihin saadaan omaperäisiä ja ainutlaatuisia makuvivahteita.

Tuotekategoria

, ,

Maa

Rypäleet

Muscat Ottonel

Food

Kasvisruuat, Lipittely ja napostelu

Vuosikerta

2022

Alkoholi %

11,5%VOL

Pullokoko

0.75L

Tuotekoodi: 795505