Cava – elegantne vahuvein Hispaaniast

Vahuveinist rääkides tuleb paljudele esimese asjana meelde prantsuse šampanja. Hispaania on aga pälvinud oma koha maailma vahuveinide kaardil suurepärase Cavaga, mis pakub šampanjale elegantset ja mitmekülgset alternatiivi. DO Cava valmistatakse traditsioonilisel meetodil, sarnaselt šampanjaga, kuid Hispaania viinamarjad ja piirkonnad annavad sellele oma unikaalse iseloomu.

Mis teeb Cava eriliseks?

Cava tootmine on koondunud Katalooniasse, eelkõige Penedèsi piirkonda, kuigi tootmist võib leida ka mujal Hispaanias. Peamised Cava viinamarjad on Macabeo, Xarel·lo ja Parellada, mis loovad vahuveinis värske ja tasakaalustatud maitse, milles on sageli tunda tsitruselisi, rohelisi õunu ja floraalsust. Nagu šampanjalgi, on Caval rafineeritud mullid ja joogi pudelis laagerdumine toob esile peened röstitud ja pähklised aroomid.

Koos Cavaga on Hispaanias tekkinud ka kaks uuemat vahuveinide klassifikatsiooni; Corpinnat ja Clàssic Penedès. Nende veinide viinamarjasordid ja tootmispiirkonnad on samad mis Caval, kuid valmistatud veinid on mahesertifikaadiga ja viinamarjad on pärit tootja enda viinamarjaistandustest või lepingulistelt kasvatajatelt, kellega on vähemalt 3 aastat koostööd tehtud. Marjade korjamine käib käsitsi ja veinivalmistamine toimub veinimajas kohapeal. Lisaks on erinevalt DO Cavast lubatud 2 punast viinamarja – Sumollian ja Xarel.lo Vermella.

Stiilne, aga samas nii lihtsalt mõistetav

Cava on ideaalne valik pidulikeks hetkedeks, kuid sobib suurepäraselt ka igapäevasemates olukordades. Veini mitmekülgsus tuleb esile nii aperitiivina kui ka toiduveinina. Proovi Cavat näiteks tapase, paella või mereandidega või tõsta tervitusjoogiks klaasike ükskõik millise uue alguse tähistamiseks.

Cava on suurepärane valik ka hinna ja kvaliteedi suhte poolest. Kuigi Cava toodetakse traditsioonilisel ja aeganõudval meetodil, on see sageli oluliselt soodsam kui šampanja, kuid pakub siiski samaväärset rafineeritust ja elegantsi. Väiksemad Cava tootjad, nagu Dominio de la Vega ja Vilarnau, on üle maailma tuntud eelkõige kvaliteedi, käsitöömeetodite ja terroir`le-orienteeritud tootmise poolest. Kuigi nende toodang ei ole nii mastaapne kui suurtootjatel, on nad pälvinud rahvusvahelist tähelepanu tänu oma tippkvaliteediga ja ainulaadsele Cavale.


Vaata kõiki