Ramnista Xinomavro Single Vineyard 2018, Kir-Yianni

Ramnista Xinomavro Single Vineyard 2018, Kir-Yianni

1672

Kir-Yiannin klassikko, erinomaista Barolo tai Barbarescoa muistuttava huippuviini Xinomavro-lajikkeesta. Rypäleet on kerätty kokonaan tuottajan omalta Yanakohorin tarhalta, valikoiduilta palstoilta. Upea, rodukas, moniulotteinen punaviini; kypsää kirsikkaa, nahkaa, ruusua ja mausteita. Jäntevä, voimakas, sopivasti tanniininen ja erittäin pitkä maku. Ruokana esimerkiksi riistaruuat tai sienruuat ovat sopiva match tälle poikkeukselliselle kreikkalaispunaviinille.

91/100p The Wine Advocate: The 2017 Ramnista, all Xinomavro, was aged for 16 months in 30% new 5,000-liter French casks (but for a 5% dollop of American wood). It comes in at 14.6% alcohol (actual, I'm told). Solid in the mid-palate, this shows off fine fruit with a subtle layer of wood as an overlay. This has some power on the finish too, but the mid-palate concentration easily soaks it up, making this rather approachable (not every young Ramnista is). It should still age well, developing more complexity along the way, but this seems to be drinking nicely right now.

EUR 23

Viinituottaja Kir-Yianni on kenties kreikkalaisen viinintuotannon kirkkain tähti. Tuottajalla on kaksi erillistä tilaa, yksi Naoussan alueella Yianakohorin kylässä (Imanthian prefektuurissa) ja toinen Amyndeon alueella (Florian prefektuurissa). Naoussan tarhat sijaitsevat noin 300 metrin korkeudella ja niiden alueella viljellään lajikkeita kuten Xinomavro, Syrah ja Merlot.  Amyndeon aluetta pidetään yhtenä Kreikan viileimmistä ja talon tarhat sijaitsevat noin 600-700 metrin korkeudella merenpinnasta. Amyndeon tarhoilla Kir-Yianni viljelee vaaleista lajikkeista Roditista, Sauvignon Blancia, Gewürztramineria ja Chardonnayta. Punaisista lajikkeista viljellään Xinomavroa, Syrahia ja Merlota. Kir-Yiannin ensimmäinen vuosikerta oli 1997 mutta tilan historia on huomattavasti pitempi. Talon perustaja on Yiannis Boutaris, viininviljelijä neljännessä polvessa. Yiannis Boutaris teki yli 30 vuoden ajan uraa suvun perheyhtiössä (kuuluisa Boutarin talo) ennen ryhtymistään viinitilalliseksi. Boutarin suku osti Yianakohorissa sijaitsevan tilan jo 60-luvulla ja vuonna 1970 sen alueelle istutettiin perinteistä Xinomavro-lajiketta. Erimielisyydet Boutarin talon johtamisesta saivat lopulta Yiannis Boutarin irtaantumaan sukuyhtiöstä ja mukaansa hän sai Naoussan tilan. Nykyään tilan johdossa on Yiannisin poika, Stellios Boutaris. Kir-Yiannin tuottaa moderneja ja hyvin luonteikkaita viinejä. Xinomavro-lajikkeeseen perustuvat viinit muistuttavat luonteeltaan jopa parhaita Barolo ja Barbaresco viinejä Italiasta. Xinomavro- lajikkeeseen kuuluu luontaisesti napakka tanniinisuus ja hapokkuus ja aromeissa löytyy nahkaa, luumua, tallintaustaa ja kirsikkaa.