Blanc Fumé de Pouilly 2015

Blanc Fumé de Pouilly 2015

vk112515

Viiltävän mineraalinen, aromikas ja pitkän makuinen viini Pouilly Fumén alueen savi- ja kalkkikivisestä maaperästä. Käyminen ja kypsytys on tehty kokonaan terästankeissa. Viininystävän valinta hienoimmille kala ja etenkin äyriäisruuille, meriravulle, kampasimpukalle, hummerille.

EUR 65

Didier Dagueneau tunnetiin nimellä "Wild Man of Pouilly", ei pelkästään hänen krouvin ulkonäön vaan myös hänen ideoiden ja jyrkkien mielipiteidensä takia. Hän suututti käytöksellään monet hänen naapurinsa, mutta toisaalta myös ihastutti viinimaailmaa omalla persoonallisuudellaan ja upeilla viineillään. Dagueneau oli loistava viinintekijänä ja ehdottomasti alueensa parhaita tuottajia, vaikka hän ei aloittanutkaan uraansa viinien parissa. Didier oli pienestä saakka intohimoinen moottoripyöräfanaatikko ja ennen viiniuransa alkua hän ajoikin nuorena kilpaa sivuvaunumoottoripyörillä ympäri maailmaa vuosina 1978-1982. Talvisin hurjapäinen Didier ajoi myös kilpaa koiravaljakkokisoissa, mutta veri veti häntä takaisin kotikonnuilleen Pouilly-Fuméen viinin pariin ja vuonna 1982 hän perusti oman viinitalonsa.

Dagueneau halusi alusta asti voimakkaasti nostaa Pouilly Fumen viinien mainetta rajoittamalla runsaasti satomääriään ja työskentelemällä tarhoillaan täysin manuaalisesti ilman traktoreita, hänen oma hevonen apunaan. Hänen työskentelyfilosofia sekä tarhoilla että kellarissa perustui lähes sairaalloiseen perfektionismiin ja pienten detaljien hallitsemiseen. Tila on toiminut jo vuodesta 1993 biodynaamisin periaattein ja ollut yksi biodynaamisen viininviljelyn edelläkävijöistä yhdessä Nicolas Jolyn ja Mark Angélin kanssa.

Didier Dagueneaun tarina on inspiroiva ja valloittava, mutta samalla myös traaginen. Hän kuoli syyskuussa 2008 jouduttuaan pienlentokoneonnettomuuteen Cognacin alueen lähettyvillä, ollessaan vasta 52-vuotias. Vuodesta 2008 eteenpäin viinitaloa on hoitanut Didierin poika Louis Benjamin, joka on jatkanut kunniakkaasti isänsä aloittamaa Loiren viinien vallankumousta.

Dagueneaun viinitalo tuottaa pääosin valkoviinia Pouilly-Fumén alueelta, mutta 2000-luvun alussa tuotantoa laajennettiin Sancerre- sekä Jurancon-alueiden viineihin. Talon viinit kypsyvät ranskalaisissa tammitynnyreissä ja tynnyreiden koko vaihtelee vuosikertojen sekä eri cuvéiden mukaan. Tyyliltään Dagueneaun viinit ovat todella intensiivisiä ja puhtaan raikkaita sekä kestävät todella pitkää kellarointia.