Albamar Pepe Luis 2020

Albamar Pepe Luis 2020

1907

Viinintekijä Xurxo Alban veljen, Pepe Luis’n kunniaksi tehty viini, joka poikkeuksena muihin Albamarin viineihin on käynyt terästankissa ja kypsynyt vuoden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä. Rypäleet Xurxo on ostanut ystävältään jolla on palsta meren välittömässä läheisyydessä. Viiniä tuotetaan vuosittain vain 3000 pulloa. Tuoksu on sitruksinen sekä hedelmäinen ja siitä on aistittavissa aavistus tammitynnyreiden luovuttamaa paahteisuutta. Ensipuraisussa sitruksen, greipin ja valkoisen persikan hapokkuus tuntuu napakalta mutta tasoittuu hyvin pian reunojen pyöristyessä keltaisen omenan aromikkuuteen. Tammikypsytys tuo kermaisuutta suutuntumaan. Erinomainen, pitkä ja viipyilevä jälkimaku. Todellinen huippuviini runsaille kalaruuille.

94/100p Wine Advocate

EUR 33

Viinintekijä Xurxo Alba on Albamarin ilmiömäisten viinien takana. Albamarin pienen viinitalon perusti aikoinaan Xurxon isä, Luis. Hän osti perheelle pari hehtaaria tarhoja jäätyään työttömäksi muurarin ammatista. Luis keskittyi talon johdossa ollessaan perusviinin valmistukseen jota tarjoiltiin hänen vaimonsa Isabelin tavernassa Rias Baixasin parhaiden munakkaiden kanssa. Osa viinistä myytiin bulkkina isommille yritykselle eikä ajatuskaan kansainvälisestä kaupankäynnistä ollut käynyt hänen mielessään. Xurxon valmistuttua viininviljelyopinnoista vuonna 2006, Albamar-niminen perheyritys sai uuden suunnan.

Ensi töikseen Xurxo kehitti talon nimeä kantavan viinin, joka on tällä hetkellä heidän käyntikorttinsa ja sitä valmistetaan sekä omista ja ostetuista rypäleistä noin 50 000 pulloa vuodessa. Ajan myötä valmistusmenetelmät ovat siirtyneet luonnonmukaiseen viljelyyn sekä viininvalmistukseen. Satokauden aikana köynnöksiä ei myrkytetä, maata ei käännetä ( muuten kuin pintakerroksen osalta hieman rikotaan), puristus tapahtuu rankojen kanssa ja hiivat ovat luontaisia. Viinit eivät myöskään käy läpi happoja pehmentävää malolaktista käymistä.